Työharjoittelu


Työharjoittelu on monelle kasvatustieteilijälle ensimmäinen mahdollisuus saada kokemusta oman alan töistä. Tämän vuoksi työharjoittelupaikan valintaan ja hankkimiseen kannattaa satsata. 

Usein työharjoittelun myötä kasvatustieteellinen asiantuntijuus alkaa konkretisoitua. Työharjoittelu tai gradun tekeminen jossain työpaikassa ovat monille väyliä ensimmäiseen työpaikkaan. Tai ainakin ne luovat mahdollisuuden avata ovea työelämään ja rakennella verkostoja. Työharjoittelussa toivottavaa olisi, että opiskelija saisi tehdä samantyyppisiä töitä kuin vakituiset työntekijät ja hänelle annettaisiin hyvä kokonaiskuva, siitä mitä työpaikassa tehdään. Työnantajat toivovat vastaavasti opiskelijalta motivoitunutta ja kiinnostunutta asennetta. (ks. Mattila 2002)

Monet yliopistot tukevat harjoittelua jakamalla työharjoittelutukea. Tuen ehdot ja hakuaikataulut kannattaa tutkia jo hyvissä ajoin valmiiksi. Esimerkiksi Tampereen yliopistossa tukea haetaan seuraavalle vuodelle jo hieman ennen joulua.

Vinkkejä tuleville harjoittelijoille:

Harjoittelupaikkaa kannattaa hakea kauempaakin, jos se on itselle mahdollista.
Harjoittelupaikan hankkimiseen kannattaa yrittää käyttää olemassa olevia verkostoja.
Hae paikkaa, joka aidosti kiinnostaa sinua.
Pelkkien hakemuksien lähettämisen sijaan kannattaa myös marssia rohkeasti kysymään harjoittelupaikkaa.
Pyydä, että saisit nähdä mahdollisimman kokonaisvaltaisesti työskentelyä työpaikassa.
Uusien verkostojen luominen harjoittelussa todennäköisesti auttaa, jos sinua kiinnostaa tulevaisuudessa työskennellä alalla.
Ole itsevarma. Kyllä yliopistossa opiskelu on opettanut paljon, vaikka välillä tuntuisi, että opiskelujen suhde käytäntöön on ollut olematon. Esimerkiksi kirjoitus-, tiedonhaku- ja tietotekniikkataidot varmasti sujuvat.
Kannattaa kysyä, jos jokin asia mietityttää. Ei kukaan ole seppä syntyessään ja todennäköisesti työpaikan vakityöntekijätkin ovat joutuneet opettelemaan suurimman osan asioista työtä tehdessään.
Mikäli harjoittelusta pitää kirjoittaa portfolio, pidä päiväkirjaa harjoitteluportfoliota varten vähintään viikoittain, sillä työn tuoksinassa moni asia saattaa nopeasti unohtua.

...Ja muista, että monesti harjoittelun kautta generalisteille avautuu mahdollisuus myös ensimmäiseen oman alan työpaikkaan!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti